El Pessebre al Castellot
[Arxiu Ramon Plana i Ferran]
Avui parlem de tres nadals o si filem prim, sobre tres cicles de Nadal a la Riera. Ho farem a partir de notícies aparegudes al Diario Español, a El Correo Catalan, i alguna notícia i comentaris rescatats de velles llibretes de casa.
Parlarem sobre els cicles de Nadal del 68/69 al 70/71, nadals on es duen a terme per primera vegada o es recuperen diferents activitats, algunes de les quals encara es mantenen a dia d’avui i d’altres que ja no.
A finals del 1968, les festes nadalenques vindran marcades per la proposta i organització de diferents activitats per part de l’ARC (Agrupació Rierenca Cultural), agrupació que havia nascut a cavall dels anys 67 i 68. De fet, una de les primeres activitats de l'Agrupació, havia estat la representació de L'Antiquari el Nadal de l'any 1967.
1968
Aquest any representa l’inici de diferents activitats alguna de les quals, com hem apuntat, encara es mantenene a dia d'avui. De totes les que es proposaren, per la seva continuïtat i, segons tots els testimonis, per la bona acollida que tingueren en el seu moment, caldria destacar les activitats que es bastiren al voltant del dia de sant Esteve al castellot: la missa i el pessebre, activitats de les que enguany s’han celebrat els 50 anys.
Així doncs, en motiu el dia de Sant Esteve, s’organitzà una missa de campanya a la zona del dipòsit i després, es pujà al Castellot a instal·lar-hi un pessebre. Aquestes activitats es troben ressenyades a la crònica de J.B (Joan Boronat) al Diario español del dia 20 de desembre de 1968. Aquesta, amb el títol de Instalación de un pesebre, també que junta amb la missa i el pessebre, també es va dur a terme la inauguració de la font dedicada a Santa Margarida que es troba al Dipòsit. A banda, s’ hi apunten altres activitats com l’Exposició de Christmas que havien fet els nens de col·legi i de les monges.
En relació a la font, val la pena observar que així com en l’article del Diario Español, es passa força per sobre d’aquest tema, a l’escrit aparegut a El Correo Catalan el dia 31 de desembre de 1968, hi trobem un breu centrat en aquest fet: Una fuente, obra de todo el pueblo de la Riera. En aquest breu, signat per C., s’hi comenta que a la Riera el dia de sant Esteve fou celebrat amb especial entusiasme pel fet d’inaugurar-se una fuente con una capilla y la imagen de Santa Marguerida [sic], patrona del lugar y en cuyo honor se ha celebrado una misa de campaña a la que asistió todo, podria decirse, la totalidad de los vecinos.
El breu segueix destacant l’entusiasme de la gent de l’A.R.C format per joves del poble en edat escolar y premilitar i que tot i la seva recent formació diu que ha sabut agrupar a tots en el comú afany d’ensalzar la seva patrona i assolir la prosperitat i la unió de poble quizas un poco comprometida, arribant a esmentar que fins i tot, es parla de la construcció d’una ermita dedicada a Santa Margarida.
En tot cas, tant en un com en l’altre escrit, si que podem dir que es destaca l’entusiasme i la iniciativa d’aquest nou grup de joves rierencs, i també sembla que tots els actes tingueren força participació, entre d’altres coses, degut al bon temps que feu aquell Nadal.
A banda de les activitats que ja hem esmentat, resseguint llibretes velles podem anar trobant algunes altres activitats que es dugueren aquell Nadal del 1968. Creiem que lo millor es transcriure’n el resum/valoració que en feia en Pau Plana i Ferran:
El mes de desembre ens dedicarem a per parar el Nadal i com a accions més sobresortints hi ha
- dia 21 de desembre - Mn. Ricard Cabrè, conciliari de la JARC ens parla sobre un Nadal actual i revolucionari. Més austeritat i autenticitat.
- dia 24 - cap al tard es reparteixen 10 tocadiscos per tot el poble per ambientar el capvespre - a la nit, a la missa del Gall estrenem varios cants nous, alguns d’elles amb acompanyament de guitarra, - a la sortida de missa, s’inaugura l’exposicó de christmas infantils que hem muntat amb l’ajuda dels Srs. Mestres i de les monges -
- dia 26 – Inauguració del pessebre al Castellot. A les 11 vàrem començar a tocar discos i la gent va anar pujant cap al pla on hi ha el dipòsit, allí es va celebrar una missa de campanya que ens va dir Mr. Ramon damunt un altar de pedres que els nois havien fet aquell matí – a l’acabar la missa, s’anà fins a les ruines del Castellot a col·locar la capelleta del pessebre que es quedarà allí duratn tot l’any – Cal remarcar la molta gent que hi havia, no sols de joves sinó també de grans i vells. – El dia fou espléndit i com a resum podriem dir que fou un èxit popular. – també hem de recordar que amb això va coincidir la col·locació d’una font a l’esplanada del dipòsit. –
A banda de les valoracions o del recull de les activitats, també esmenta en el seu escrit les dues notícies aparegudes a la premsa. Creiem que val la pena esmentar el comentari sobre la notícia del dia 31, en relació a lo publicat
- 28 - desembre – Surt una ressenya d’aquestes activitats al “Diario Español” firmada per J.B.
- 31 desembre - al “correo català” surt una altra nota sobre l’anada al castellot, però deformant les finalitats i els motius de l’aplec. - També parla de la construcció d’una ermita de la qual nosaltres tampoc en sabem res. – firma . – C. -
1969
El 1969, tornem a trobar les festes de nadal referenciades al Diario Español. Així el dia 31 de desembre apareix una columna amb el títol Ambiente Navideño, on es parla, per començar, d’èxit de participació i des de la pròpia columna es fa un agraïment explícit a tot el veïnat per la col·laboració.
El destacat, en aquest cas és per l’exposicion de Christmas, que es celebrà per segon any a la sala de l’ARC i que s’inaugurà després de la Missa del Gall.
La noticia, també recull l’activitat que estava programada per al dia de sant Esteve per quan estava prevista la col·locació del pessebre del Castellot, després d’haver estat restaurat, i també la celebració de la missa, fet que no vas ser possible degut, a diferència de l’any anterior, a les inclemències del temps, una circumstancia lamentable ja que l’acte havia esperat força expectació.
1970
Un any més, podem conèixer detalls de la celebració del nadal rierenc a través de les cròniques del Joan Boronat al Diario Español. Així doncs, el dia 30 de desembre de 1970, publicava un escrit amb el títol Actualidad Navideña, on es repassen diferents activitats nadalenques, algunes de les quals eren noves en relació als anys anterior.
Així doncs, es comenta que a La Riera (...) está celebrando estas festividades que aunque desnudas de las fastuosas iluminaciones de las grandes ciudades, guardan su propio tipismo y especiales matices. Així doncs a les solemnitats s’hi suma l’inquiet laborar del ja relativament veterà ARC i les activitats que desenvolupa durant l’any.
De nou, per aquest any estava prevista pel dia de sant Esteve, la instal·lació del pessebre en las ruínas del “Castellet”[sic] després de la missa de campanya però la història es repeteix, i com l’any anterior, s’hagué de suspendre a causa de la pluja tot esmentant que s’aplaça per una nova data.
Si bé feia dos anys que la missa i el pessebre al castellot havien estat la novetat, aquest nadal de 1970 també n’hi hagué una, el que com a HOMENAJE A UNA TRADICION, que no és altra que la de fer cagar el tió, i així se’ns diu que per als petits del poble, l’ARC organizà el festival del “Tió”, on hi va haver cants i després la cagada del Tió.
La notícia esmenta que hi feia molt de fred i que nevava, amb una imatge ben poètica quan ens diu que la blancura de su inocencia [...] conjugaba con los espesos copos de nieve que caian como bendicion sobre nuestras casas.
L’article, ens parla de que l’acte va acabar amb una autèntica pluja de caramels i que a L’ARC els va portar el Diccionari de general de la llengua catalana de Pompeu Fabra, per la biblioteca de l’agrupació.
I encara que saltem d’any, aquesta vegada no saltem de cicle nadalenc i ens quedem en el 70/71.
A rel de l’èxit que va tenir el tió i per express desig de ses majestats, l’ARC organitzà la cavalcada de la nit de Reis, una cavalcada que feia uns quants anys que no passava per la Riera. D’aquesta manera, instituint de nou la cavalcada, els Reis podrien saludar personalment al veïnat i no passarien sols, a plena nit, i sense possibilitat de veure’ls com havien fet els anys anteriors.
Així doncs, el 8 de gener de 1971, trobem al Diario Español, un nou article de J.B. que sota el títol de La Cabalgata de los Reyes Magos, que ens parla de la Cavalcada de Reis d’aquell any a la Riera. Ens la descriu de forma prou acurada: Arribaren a l’hora prevista i feren la seva entrada amb el llançament de potents coets. Acte seguit diu que s’enfilaren en cotxes descoberts de la població i que anaren fins a la Cooperativa on es va fer la recepció i on es van repartir gran quantitat de caramels. Després d’abandonar la sala, tota la canalla va tornar a casa a esperar dins l’endemà al matí per rebre els regals.
Com sempre, en l’ article, es destaca la important i valuosa col·laboració i participació de molta gent, tant de l’ARC com del poble en general.
Cal destacar, per cloure aquest escrit d’avui, que no es parla del cremar falles, un fet que tenim documentat per testimonis que es feia encara que no hi hagués cavalcada. En tot cas, si que podem constatar, però que des d’aquell any es recuperà l’arribada dels reis a la Riera, per dur saludar als rierencs i rierenques i dur-los presents.
Ens en duran algun a nosaltres?.
Ens en duran algun a nosaltres?.
RECORDEU QUE AQUEST ARTICLE ESTÀ EN CONTRUCCIÓ
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada