dijous, 6 de desembre del 2018

Avui fem festa!. Sant Nicolau i la memòria d'un bisbetó rierenc.


Avui fem festa? Sí, celebrem Sant Nicolau i ho fem tot recordant un bisbetó rierenc.

Llegim a festes.org: Les Festes de Sant Nicolau es celebren pels volts del 6 de desembre en honor a aquest sant, conegut també com a Nicolau de Mira o Nicolau de Bari. Representat com un vell bisbe de llarga barba blanca i sovint acompanyat de tres xiquets, és hereu d’antics personatges precristians vinculats a l’hivern i al fred intens que comença a principis de desembre. La seva llegenda i història ha generat la morfologia d’un dels personatges portadors de regals més populars del Nadal: el Pare Nadal, conegut també amb els noms de “Papa Noël” o “Santa Klaus”. Molt venerat encara avui als països del centre d’Europa per motius diversos, al Principat i al País Valencià sant Nicolau és considerat el patró de la mainada, dels xics i xiquets de les escoles i també dels escolans. El dia 6 de desembre és el dia en què hom creu que comença el viatge que portarà al barbut personatge des del nord del continent fins a les nostres terres, portant regals a les cases que l’esperen. El dia 6 de desembre és la data en què tradicionalment comencen les festes de Nadal, tal i com reflecteix la dita: "Sant Nicolau obre les festes de Nadal amb clau". (festes.org > Festes de Tardor > Festes de Sant Nicolau).

Així doncs, sant Nicolau és una festa important i a Catalunya, conservem una de les tradicions en relació a aquest tema més importants i que encara es celebren a dia d'avui: La festa del Bisbetó a l'Escolania de Montserrat.

Com acabem d'apuntar, la festa encara es celebra actualment, però del que volem fer esment, és d'una celebració de ja fa uns anys, concretament de l'any 1951, quan el Bisbetó fou un rierenc, en Joan Plana i Ferran, que el dia 30 de setembre d'aquell mateix any havia entrat a l'escolania.

La Vanguardia.
13/09/1951
[Es pot consultar la notícia a

La relació de la família Plana-Ferran amb Montserrat venia de lluny. Els seus pares i avis ja hi solien anar, però el fet que el Joan anés a Montserrat, es deu a que Donya Rosa de Cal Magrinyà, una mestra filla de la Riera, que treballava a Vic i que tenia relació amb Montserrat, va animar als seus pares, al Pau i la Carme, a dur-lo a l'escolania per la bona veu que tenia. Així doncs, el Joan entra a Montserrat el dia 30 de setembre i el dia de santa Cecília del mateix, 22 de novembre, fou escollit Bisbetó. El dia 6 de desembre se'ns celebraria la festa.


La Vanguardia.
09/12/1951
[Es pot consultar la notícia a

Invitació als actes de Sant Nicolau,
en motiu de la presa de posessió del 
Molt Il·lustre Senyor "BISBETÓ"
[Arxiu Família Plana-Parés]

Programa - Sant Nicolau 1951
[Arxiu Família Plana-Parés]

Bisbetó i escolans de l'any 1951
[Foto cedida per Joan Esteve Martí Zapateri, l'escolà situat més a l'esquerra de la primera fila]

D'aquest any però, no sols se'n conserven records de l'àmbit familiar, sinó que la revista Destino dedicà un ampli reportatge a l'Escolania de Montserrat. Aquest reportatge, fou publicat en dues parts, la segona de les quals anava íntegrament dedicada al bisbetó, a explicar la festa, que representava, quines activitats s'hi feien, etc.

El reportatge, fou publicat als números 751 i 752 de l'esmentada revista, números corresponents als mesos de desembre de 1951 i gener de 1952. Gràcies a la digitalització, se'ns fan actualment accessibles els seus continguts i els podem gaudir amb detall.


Destino. N. 752. p.12-13
Pàgines del reportatge de Destino on es parla del bisbetó 
i alguns detalls com el del Joan vestit de bisbetó, 
la primera foto assegut al tro, 
i la segona pujant al cotxe de l'Abat  per visitar Santa Cecília. 

El reportatge sobre l'Escolania, com hem apuntat, es publicà en dues parts, als números que podeu consultar clicant a les enllaços adjunts. :

o


---

La història dels bisbetons rierencs s'acaba aquí, però no dels escolans montserratins d'orígen rierenc.

Dos anys més tard, el 1953, entrava a l'Escolania en Pau Plana i Ferran, germà del Joan. En aquest cas, no fou escollit bisbetó, però si que entrà en la terna com a secretari

La Vanguardia.
13/09/1953

La Vanguardia. 
08/12/1953

[Es poden consultar les dues notícies a 


Programa - Sant Nicolau 1953
[Arxiu Família Plana-Parés]

El Bisbetó de l'any 1953.
En segon terme, darrer el bàcul, hi surt en Pau Plana i Ferran,
que com hem apuntat més amunt feia de secretari. 
[Foto extreta de :
Dom Ambròs M Caralt.
L'Escolania de Montserrat. 
Abadia de Montserrat, 1955]


El bisbetó
[Font: La Vanguardia. 27/06/1972. p.45]

El 27 de juny, el Banco de Bilbao, en motiu de la presentació de la Medalla de Catalunya, presentava un seguit de pàgines de divulgació dedicades a algunes realitats i tradicions de Catalunya, una d'elles, la d'El Bisbetó, que s'il·lustrava amb la foto del bisbetó de l'any 1953, Francesc Muixí. A ma esquerra del bisbetó, hi podem veure el secretari, en Pau Plana i Ferran.

Dels germans Plana Ferran, a la llista d'escolans montserratins també hi trobem en en Ramon Plana i Ferran, germà del Joan i del Pau, encara que ell no hi fou per sant Nicolau, celebració que centra el post d'avui.

Més modernament, han estat escolans l'Albert Plana i Parés entre els anys 1997 i 2001, i des del 2017, forma part de l'escolania en Pau Plana i Díaz, que encara que resident a Lleida, és nascut a la Riera. Ells són fill i net del Pau Plana i Ferran respectivament

Entrada del Bisbetó de l'any 97
[Foto:  Família Plana i Parés]

En aquesta fotografia, a primer pla hi podem veure el porrer, i acte seguit veiem com entren els escolans. L'Albert, és l'escolà que es veu en primer pla a la tercera parella. Darrere, entren la resta d'escolans i al final s'intueix el Bisbetó amb la terna.

Bisbetó de l'any 2017
[Foto: 100peus. El bloc dels escolans de Montserrat].

En aquesta darrera fotografia podem veure el Pau, el tercer per la dreta. El Pau, comparteix l'estada i promoció a l'escolania amb el Pau i el Joan del Castillo, quart per l'esquerra i primer per la dreta respectivament, que són nets de Joan Esteve Martí Zapateri el qui fou company de promoció del Joan Plana Ferran, i que ens ha cedit amablement la foto que hem pogut veure abans sobre el bisbetó de l'any 1951.

Avui fem festa? Sí, que tingueu un bon dia de Sant Nicolau!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada