divendres, 9 d’octubre del 2020

De postals i sobres. Dia Mundial del Correu


Avui se celebra el Dia Mundial de Correu, tot coincidint amb l'aniversari de la creació de la Unió Postal Universal a Suïssa, el dia 9 d'octubre de 1874. Un dels propòsits d'aquest Dia Mundial, és conscienciar sobre el paper del sector postal en la vida quotidiana i la seva contribució al desenvolupament social i econòmic dels països.

Per celebrar aquest dia, volem compartim alguns materials que tenen a veure amb el correu postal i que estan vinculats, a la Riera.

Targetes postals

Avui en dia, estem acostumats a veure targetes postals il·lustrades, sigui amb dibuix o fotografia, però això, no ha estat sempre així. De fet, la mateixa definició de postal del DIEC, ja ens dóna diferents opcions quan ens parla d'un Full rectangular de cartolina, il·lustrat o no, que pot ser tramès per correu sense sobre.

L'origen de les postals, el trobem en, les targetes que servien per enviar comunicacions breus, amb una tarifa inferior que les cartes. Al Cercle Cartòfil de Catalunya ens expliquen així el naixement de les targetes postals:
El bressol de l'edició de la primera postal es remunta a l'any 1865, en que el prussià Dr. Heinrich Von Stephan proposa a la Conferència Postal de Karlsruhe del Regne de Prússia (actualment Alemanya), la creació d'una tarja de cartró de 12 x 16 cm. que portaria el segell postal imprès i al revers es reservaria per a una breu comunicació. La tarifa corresponent hauria de ser inferior a la d'una carta.
El Director de Correus de Prussia no va acceptar la proposta per "atemptar contra el principi secret de les comunicacions postals". No obstant, la idea la van recollir els austríacs, concretament el Dr. Emanuel Hermann, i el primer d'octubre de 1869 la van portar a la pràctica, amb l'emissió de les primeres targetes postals del món, de mides 12 x 8,5 cm., amb l'anagrama Correspondenz-Karte i gravat a la part superior dreta un segell de 2 Kreuzers amb l'efígie de l'emperador Francesc Josep:
Primera Postal emesa al món,el primer d'octubre de 1869 pel correu austríac. 
Despatxada des d'Arad el 5 de novembre de 1869 i dirigida a Pesth, tant sols 34 dies després de ser emesa pel Correu de l'Imperi AustroHongarès.

Revers destinat per a la comunicació i sense imatge de la targeta postal de la figura anterior despatxada al mes d'haver-se implantat el nou sistema.
La novetat va causar sensació i va tenir gran èxit. Es va popularitzar ràpidament la seva difusió al tenir un cost de l'ordre de la meitat del d'una carta, i durant el primer mes es van vendre un milió i mig d'aquestes entero-postals. Un mes després edita Hongria. Segueixen Anglaterra, Suïssa i Alemanya al 1870; Canadà al 1871 i França i USA al 1873. Itàlia al 1874.
A la Riera dels anys 30, trobem diferents d'aquestes postals amb franqueig pagat i sense il·lustrar. Concretament en compartim tres, d'una època en que ja hi havia algunes postals il·lustrades, però en les que aquestes targetes senzilles es continuaven utilitzant, en aquest cas com a correu comercial, tal com podem veure en el contingut de les comunicacions i els mata-segells de Juan Font Rovira (espardenyer) i de Comestibles José Suñé (Cal Pistraques - Carnisseria i comestibles), i la signatura de Salvador Catà (Cal Catà - Carnisseries i comestibles). [*Es pot consultar una llista d'oficis de l'època i notícies sobre el comerç a: RAMON SUMOY, Ricard. República, reforma i democràcia local. La Riera de Gaià (1931-1936). Col·lecció L'Arbre de la Plaça,N.2. Cossetàniea edicions. 2012. Pàgines: 39-42]




Per acabar aquest primer apartat de postals antigues, i ja que en començar parlàvem de la creació de la Unió Postal Universal, compartim tres postals rierenques editades per ells, imatges que en aquest cas ens apropen a les Ruinas de Santa Margarita, a una Vista general del poble (amb uns camps de cànem en primer terme) i una imatge de treballadors del Puente del Gaya


Postal Free

Lluny d'aquestes postals que acabem de veure, més recentment i sobretot abans de l'explosió del món digital, es donà el fenomen del postalfree, que encara que prenia el seu nom d'una empresa, va acabar donant nom a una idea i forma de comunicació basat en la comercialització i distribució de postals gratuïtes com suport publicitari o commemoratiu. D'aquestes en compartim un parell.

La primera és una postal editada el 1999 pel Grup de Joves, l'Associació de Pares i l'Ajuntament de la Riera, amb un dibuix de Seila Becerra, i que serví per celebrar la Festa de l'Arbre d'aquell any. La segona, és una postal de l'Ajuntament de Barcelona, on no és que puguem dir que sigui de la Riera, però on sí que un dels motius centrals és rierenc, concretament el Ball de Diables, que ocupa una part central del collage i que demostra el lluny que pot arribar (amb permís o sense) una imatge a la xarxa.



Sobre

Per acabar, aquest post miscel·làcia, entrem en un dels mons vinculats al correu com és la filatèlia, la col·lecció i estudi dels segells de correus i d'altres valors postals. Les penyes filatèliques,  com els propis serveis de correus, fan edicions especials, de segells i d'altres materials. 

De la Riera compartim aquest sobre especial editat per la Penya Filatèlica de Vilanova i la Geltrú, una sèrie dels sobres amb Escuts Heràldics dels Municipis de Catalunya. A la pròpia pàgina de la penya podem trobar informació de la série: (1982) Sobres amb Escuts Heràldics dels Municipis de Catalunya (Tiratge limitat i numerat de 200 blocs, cada un amb 948 sobres). 

A la imatge podem veure el número 133 amb doble mata-segell de l'any 1985



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada