diumenge, 6 de desembre del 2020

Sant Nicolau. Retalls de i sobre la festa

Fa un parell d'anys, vam publicar un post on exposàvem una raó per dir que el dia 6 de desembre, a casa fem festa: Avui fem festa! Sant Nicolau i la memòria d'un bisbetó rierenc. 

A casa, doncs, el 6 de desembre va vinculat, de forma indissoluble, amb la celebració de la Festa del Bisbetó a Montserrat.

Enguany hi tornem, reprenem el tema i ho fem amb conjunt de retalls d'informacions, corresponents als anys 50, que sumen i complementen informacions, matisos i vivències en relació amb la festa de Sant Nicolau, retalls que hem trobat a través de premsa, o per documentació de caràcter familiar.

Hem ordenat els retalls -siguin de premsa o de documentació familiar - de forma cronològica, i així, si bé no és un dietari complet, sí que és un quadern, mal que sigui virtual, on podem seguir apuntant notícies.

Comencem, a passar fulles.

Som-hi!


20 de novembre de 1951
La Riera
Carta dels seus pares, Pau i Carme, adreçada al Joan Plana Ferran, escolà de Montserrat.

Aquesta és la primera carta que hem localitzat, a hores d'ara, en relació amb les comunicacions familiars on podem trobar informacions al voltant de la festa de Sant Nicolau. En aquesta carta, hi trobem un element que, segurament encara avui en dia, molts pares d'escolans s'hi poden veure reflectits, pujar o no pujar a Montserrat en relació al temps que es pot estar amb l'escolà: com tu comprendràs, com que és tant lluny, el dia que venim volem estar força temps amb tu i a aprofitar el viatge tenint-te força temps al nostre costat. i encara apunta que si no hi poden anar, esperen que disfrutin força cantant amb veu de rossinyol aquelles cançons tant boniques que us assetjàveu.

La carta anava a dreçada al Joan - el Pau no entrarà a l'escolania fins dos anys més tard -, i encara no sabien que el Joan, aquell any sortiria escollit com a Bisbetó.


7 de desembre de 1951
ABC

L'ABC publica la notícia de la Festa de Sant Nicolau a Montserrat, amb una breu descripció d'aquesta. Encara que no n'esmenta el nom, el bisbetó va ser en Joan Plana i Ferran de la Riera de Gaià.

[Font:  Hemreoteca Digital ABC]

Joan Plana i Ferran.
Bisbetó de 1951
(Font: Maria Rosa Plana Turró)


14 i 25 d'agost de 1953 
Montserrat
Comunicacions del P. Miquel Estradé, Prefecte, adreçades a Pau Plana (Virgili), en relació amb el procés d'entrada a l'escolania d'en Pau Plana i Ferran.

En aquestes dues comunicacions, el Pare Miquel Estradé, prefecte de l'escolania, comunicava, en la carta del dia 14, que el Pau Plana Ferran podia anar a fer l'examen d'amissió, el dia 22 d'agost a les 10 del matí, i dies més tard, comunicava, en una missiva el 25 d'agost, que havia estat admés i que el dia 1 d'octubre entraria a l'escolania. També indicava les accions a fer, com anar-hi el dia abans per tal d'emprovar-se la saia i el roquet, i marcar tota la roba amb el número 216. També comunicaven diferents necessitats en l'àmbit escolar.

1 de desembre de 1953
La Riera
Carta dels pares adreçada a Joan i Pau Plana Ferran.

De nou una comunicació anunciant que pujarien a Montserrat per sant Nicolau (que casualment com enguany s'esqueia en diumenge). En la carta, s'explica que no sap qui podrà pujar, i també hi podem llegir una mostra de la devoció que sentia tota la família per la Mare de Déu de Montserrat.


Aquest any 1953, en Pau Plana i Ferran, entra a la terna i serà escollit secretari. Trobem la notícia de l'elecció del Bisbetó, que fou en Francesc Muixí, en diferents diaris.

2 de desembre de 1953
La Vanguardia

A La Vanguardia del dia 2 de desembre de 1953, hi sortia la notícia de l'elecció del bisbetó i anunciant que el dia 6 hi hauria la festa. El dia 8, sortí la crònica de la celebració que vam reproduir l'anterior article.
[Font: Hemeroteca de La Vanguardia]

7 de desembre de 1953
Hoja Oficial de la Provincia de Barcelona.

 

13 de desembre de 1953
Diario de Burgos, de avisos y noticias.

[Font: https://prensahistorica.mcu.es]

Bisbetó 1953
Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Si bé en aquest cas no correspon a retalls de correspondència o de premsa, sí que ens ha fet gràcia localitzar aquest complert i interessant recull fotogràfic del Bisbetó de l'any 1953, un recull de fotografies de Josep Postius Saura i que es troba a L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Si bé, en un principi s'havia atribuït al bisbetó de l'any 1954, a partir de la recerca de fotografies i reconeixent al secretari en la figura del Pau Plana Ferran, hem pogut constatar que es tracta del Bisbetó de l'any 1953.

[Font: Arxiu Fotogràfic de Barcelona]

25 de novembre de 1954
La Riera
Carta dels pares adreçada al Joan i Pau Plana Ferran.


Les coses o sempre van de cara, i en aquesta carta ho podem constatar. La que havia de ser una notícia de joia, esperar sant Nicolau per pujar a Montserrat i retrobar-se, es veu enfosquida per un mal comportament i per la reprimenda conseqüent, encara que tot i l'enfado i les llargues reflexions al voltant del càstig i del perdó, la carta acaba dient que si deu vol, el Pau, el pare del Joan i el Pau, pujarà el dia 5 o 6, que encara no ho sap del cert i dient que ja donaran notícies i detalls de la Festa de Sant Nicolau.

27 de novembre de 1954
Montserrat
Carta de Joan i Pau Plana Ferran a adreçada als pares.

Aquesta comunicació no triga a arribar, i en una carta que el Joan i el Pau escriuen el 27 de novembre, i que adrecen a la seva mare diuen que ja tenim el nostre Bisbetó!!! i tot seguit expliquen que aquest any, no han estat massa discutides i que El Bisbetó és el Molt Il·lustre Doctor Ramon Dalmau i Ribalta, que és d'Igualada, que per cert es molt simpàtic. Els altres dos escolans que conformaren la terna foren El Vicari, el sr. Ignasi Cucurella , i el Secretari el Sr. Josep Olivé.

A banda de temes escolars, també comenten que no farem aquella funció feta per mi [això ho deixa el Joan que havia estat Bisbetó] , sinó que cantarem cançons d'en Francesc Civil i de Shubert, i suposen que els pares com a cada carta els hi recordem, vindran per Sant Nicolau.


19 de desembre de 1954
La Riera
Carta dels pares adreçada al Joan i Pau.

La vivència de l'escolania acaba sent una vivència que impregna tota la família. Si ja havíem vist que en alguna carta es deia que s'estaven pensant que qui pujava a veure'ls, en aquesta es diu que el Ramon, un dels germans, ja espera tornar a venir a Montserrat per veure aquell tren automàtic tan preciós que us regalà el Pare Abat amb motiu de la festa de Sant Nicolau.


14 de novembre de 1955
Montserrat
Carta del Pau Plana Ferran adreçada als seus pares.


Aquesta comunicació ja sols és del Pau, ja que el Joan ja havia acabat la seva estada a l'escolania. En ella no hi trobem cap esment a la festa, però sí que fent un repàs general de l'activitat recent diu que ja han començant les obres de l'escolania i que els acaben de pintar el menjador on hi ha quadres que representen, entre d'altres, la llegenda de Sant Nicolau, una mostra de la presència de la llegenda i el del sant en el dia a dia de l'escolania.

8 de novembre de 1956
La Riera
Carta del Pau Plana Ferran adreçada als seus pares.


En aquesta comunicació, la nota que trobem relacionada amb Sant Nicolau és que esmenta que el dia 22 [Santa Cecília], vindran els músics de Catalunya i com els altres anys hi hauran les votacions pel nou Bisbetó.


6 de desembre de 1959
Montserrat
Carta de D. Pau (Fructuós M.) Plana, a dreçada als seus pares.


En aquesta darrera carta que comentem, la situació ja ha canviat. El Pau ja no està a l'escolania, sinó que està al Monestir per ser monjo. En aquesta carta, escrita el dia de sant Nicolau. Recorda que Avui hi ha la festa, i rememora aquells anys en que jo era escolà i encara, també suposa que el Joan també ho recordarà molt i ho enyorarà, estat tan lluny com està d'aquesta terra.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada