Característica de la casa fué que toda la sucesión en el heredero que se conoce, a excepción del titular, se llamaron Pablo y el futuro heredero también se llama Pablo.
Avui se celebra la conversió de Sant Pau i això a casa vol dir fer festa. Pau, és i ha estat un dels noms principals, junt amb Joan i Josep a la branca dels Plana de Cal Martí, com a mínim des del S.XVIII, quan podem trobar el primer Pau Plana documentat a la dècada dels trenta del 1700. Aquesta branca familiar arrela, segons s'ha pogut documentar fins ara, al segle XIV amb un tal Berenguer Plana, pagès de Virgili.
Però anem a pams...
Els Paus i Cal Martí
Les excuses per pouar de forma més o menys profunda en la història, poden ser d'allò més casuals. Aquesta arrela en una conversa telemàtica amb en Lluís Virgili Virgili en els dies de confinament, quan ens feu arribar unes pàgines d'una publicació on es parlava sobre la Riera. L'exemplar que ell tenia, no conservava ni les portades, ni pistes sobre el títol o l'edició. En aquelles pàgines s'hi podien llegir uns apunts d'història, economia, religió, etc de la Riera, i també es parlava d'algunes cases i comerços rierencs.
No disposant de les portades i desconeixent la publicació, vam compartir les imatges amb en Jordi Plana Ferran que ens posà sobre la pista del que es tractava. Ell també en tenia un exemplar, també sense la portada, on s'hi conservava la primera pàgina de la publicació on s'hi llegia el títol Ciudades y Pueblos de España por Ferrocarril. Itinerario n.10. Amb aquesta informació, va ser fàcil localitzar imatges de la portada així com d'altres números de la col·lecció, una col·lecció publicada per Publi Marilú. Ediciones España, el març de 1942. De totes maneres, se'ns ha fet difícil estirar el fil de l'editorial i de la col·lecció.
Més enllà dels apunts històrics generals, pel vincle familiar i pel que ens interessa avui, ens volem centrar en el apuntava en JUAN PLANAS - CASA MARTI [sic], on parlava tant de l'origen del cognom i de la casa, de pràctiques econòmiques i detalls de la història, però una de les explicacions que ens va cridar més l'atenció, per la qüestió anecdòtica si es vol, és l'explicació de la històrica presència del nom Pau a la família, un nom que junt amb Joan i Josep, marquen la línia dels noms masculins dels Plana Cal Martí, sobrenom que ha quedat a la família degut als molts anys que la família fou l'administradora de la casa: des del S.XVIII, amb en Manel Plana Llagostera, nascut el 1729, i fins a mitjans del S.XX.
Detall de la publicació amb les explicacions de Joan Plana Plana.
Cal Martí en una imatge actual.
[Actualment és Cal Martí és un espai per fer bodes i events.
A la seva web s'hi poden veure fotos de l'estat actual: Masia Can Martí ]
Val a dir que Cal Martí - la casa - no sempre s'havia dit així, ja que antigament es deia Casa Virgili de la Creu Paladella, i es passà a dir Cal Martí a cavall dels segles XVII i VIII, quan els Martí - Isidre Martí - remuntaren la casa i, encara que sols hi van estar dues generacions, van acabar donant-hi el nom. L'Isidre, era originari de Falset, i arribà a la Riera en casar-se amb la Maria Virgili Marginyà, pubilla de la casa.
Però tornem al tema que ens cridà l'atenció: els Paus.
Cal veure que en el text es diu que el fet que l'hereu es digui Pau, és una característica però no sempre ha estat així. De fet, s'esmenta que ell mateix, a excepcion del titular, a excepció de l'informant, no s'ho deia de Pau, un fet que s'ha de posar en context, ja que en Joan Plana Plana no era el primogènit, sinó que havia tingut tres germans més grans que van morir de petits. Dos d'ells es deien Pau i un altre Sixte.
També cal esmentar que el mateix informant, el fill gran del qual sí que es diria Pau Plana Virgili, i per una vicissitud de la història, posà el nom de Joan al seu primer net. Cal recordar que en l'època, als anys 40, el nom el posaven els padrins i així, davant la sorpresa de la família, li posà el nom de Joan, Joan Plana i Ferran, al primer nét, i el nom de Pau, se li acabà posant al segon germà.
Fent un salt a la següent branca generacional, el primer a tenir descendència fou el Joan Plana i Ferran, que tingué una nena, la Maria Rosa Plana i Turró. El Pau Plana i Ferran fou el segon a tenir descendència, en aquest cas sí fou un nen, el Pau Plana i Parés, que alhora, i en una nova branca generacional, també va tenir com a primogènit un nen que també duu el nom de Pau Plana i Díaz, seguin el fil d'aquella caracteristica que fué de la casa.
Per acabar compartim tot l'article de la Riera sencer:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada