divendres, 23 d’abril del 2021

"I d'Ardenya la contrada, també us vol al seu redós". Goigs de Sant Jordi d'Ardenya.

Darrerament al bloc hem anat parlant de goigs. Avui, dia de Sant Jordi, hem decidit de tornar-hi parlant dels "Goigs a lloança de Sant Jordi que es venera a l'església parròquia d'Ardenya, del municipi de la Riera de Gaià, Bisbat de Tarragona", uns goigs que foren editats pels "Amics de Sant Jordi", amb motiu de la diada de Sant Jordi de l'any 1996.

Diferents exemplars dels goigs. 
El segon, és un exemplar en paper de fil. 
[Font: Goigs i devocions populars, i arxiu propi]

Els goigs tenen lletra de Lluís Badia i Torras, música d'Àngel Noguera i Alegre, i el dibuix del sant és de Narcís Sayrach.

El text ens parla tant de la vida del sant, des del naixement fins al martiri, com dels patronatges sobre Catalunya i sobre Ardenya, incorporant d'aquesta manera un punt de vinculació local:

I d'Ardenya la contrada
també us vol al seu redós;
sabem bé com l'ha besada
vostre rastre lluminós.
Endavant vulgueu empènyer
les riberes del Gaià.
vetlleu, sant Jordi d'Ardenya,
nostra fe, la pau i el pa.

L'altre punt de vinculació de carire local, és el dibuix del sant, on hi podem veure el Sant Jordi de l'església:


Aquesta imatge del sant, però, no ha estat la que sempre ha ocupat la posició central de l'altar. Cercant per la xarxa, podem trobar la imatge d'un sant Jordi anterior, una imatge, en aquest cas pintada i no esculpida. D'aquesta, en trobem una descripció o notícia en l'"Inventario de la filial iglesia de san Jorge de Ardenya, arciprestazgo de Tarragona", de 1925, i que podem trobar a l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona:

La imatge de Sant Jordi el 1925

III Altares y Retablos 
A. Altar Mayor: (...) b) El Retablo (...) El cuerpo superior està formado por cuatro columnas, dos a cada lado de la hornacina o nicho central donde hay, pintada, la imagen del titular. (...). La Imagen del titual, S. Jorge, es pintado sobre tela y el cuadro que forma tapa la boca de la hornacina que realmente existe detras del cuadro. Este cuadro (sin marco) mide 1,36m ancho, por 2,68 de altura.(...).

Descripció del retaule de l'Altar Major i transcripció dels fragments 
relacionats amb la imatge de Sant Jordi.

L'Inventario, ens descriu tot el retaule, del qual en podeu veure alguna altra imatge, Concretament, dues fotgrafies de Sant Cosme i Sant Damià, a: 26 de setembre, Sant Cosme i Sant Damià, copatrons d'Ardenya

Pero tornem al present. Avui, 23 d'abril, comença una nova Festa Major a Ardenya, una Festa encara adaptada i amb mesures còvid com ja ho fou l'any passat, quan Ardenya, era notícia per ser un dels primers pobles, si no el primer, de fer una Festa Major confinada.


Bona Festa Major, bon Sant Jordi 2021!


- - - - - - - -

Sobre Ardenya, us recomanem la consulta del bloc Aynedra de la Sra. Neus Esmel Mercadé , on podreu trobar diferents relats, anècdotes, i informacions sobre el poble.

També us compartim enllaços amb entrades al nostre bloc on s'hi parla d'Ardenya:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada