La devoció al Sagrat Cor de Jesús és una mostra de pietat força antiga. Es va començar a difondre al segle XIII, a partir de les visions de santa Matilde i santa Gertrudis. L’impuls definitiu va venir gràcies a una nova visionària, en aquest cas santa Margarite-Marie d’Alacoque (1673-1675). Un segle després el papa Climent XIII en va aprovar el culte, que es va estendre per tota l’Església catòlica gràcies a Pius IX, que en va establir la festivitat el divendres després de l’octava de Corpus.Segons el periodista Salvador Alsius (Hem perdut l’oremus: petita enciclopèdia de la cultura catòlica. Barcelona: La Campana.1999. p.240), la imatge del Sagrat Cor de Jesús és la representació de l’efígie de Jesús amb exhibició explícita del seu cor, com a símbol del seu amor per tota la humanitat. Joan Galtés i Josep Manuel Udina («Cor de Jesús, Sagrat». Gran Enciclopèdia Catalana. 2a ed. Vol.8. Barcelona: Enciclopèdia Catalana.198197. p.3) afegeixen que aquesta representació de Jesús és un símbol alhora del seu amor humà i diví.El culte a la Província Eclesiàstica Tarraconense va ser promogut pels concilis dels segles XVIII i XIX.
A la Riera, tenim datada la construcció de l'antic altar del Sagrat Cor el 1895.
Com apuntàvem a Apunts per una història de "les monges". 1894-1939, en el Llibre dels comptes de la yglesia de la Riera, comenzat en lo any del 1852 que trobem a l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona hi consta referenciada una notícia que aparegué al Diario Catalan, de 9 de juny de 1895, on s’explica la celebració de la instal·lació de l'Apostolat de l’Oració a la Riera, i l'estrena de l'altar del Sagrat Cor. Tot plegat ho podem llegir en una crònica, llarga i extensa sobre la celebració que es va fer aquell dia.
També hem d'esmentar, en relació amb l'altar del Sagrat Cor , la descripció que en fa en Joan Carles Blanch a l'article Breu relació històrica de la parròquia de Santa Margarida de La Riera de Gaià, i també en trobem una descripció a l'Inventario de la parròquia de Santa Margarita de la villa de la Riera, arciprestazgo de Tarragona, de 1924.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada