dimarts, 16 de juliol del 2024

Referències rierenques a "Rocío Carmelitano" (1929-1933).

Aprofitant que és la Mare de Déu del Carme, hem fet una lectura dels números de la revista Rocio Carmelitano que es poden consultar a XAC - Premsa: Cercador de premsa històrica digitalitzada.

Rocío Carmelitano era una revista catequètica i pedagògica, de tirada mensual. Era l'Organo de las Casas y Colegios de las Hermans Descalzas de la T.O. del Carmen de Tarragona, dedicada a sus actuales y antiguas alumnas. Nosaltres, com podeu suposar, ens hem dedicat a cercar-hi notícies referents a l'activitat de la casa de la Riera, i n'hem trobat que es refereixen tant a alumnes com a la comunitat i la seva activitat, us les compartim, tot recordant-vos que si us ve de gust, podeu llegir més sobre les monges a la Riera a l'article Apunts per una història de "les monges". 1894-1939.



Comencem aquest repàs amb la portada del número 4 del Rocío Carmelitano, del 15 de febrer de 1930, que és l'exemplar on hi trobem les primeres notíces rierenques.  A la portada, a banda de la Mare de Déu, hi podem veure una il·lustració amb els dos eixos principals de la seva activitat basada en l'acció educativa i assistencial. 

En tractar-se d'una revista més vinculada a l'eix educatiu, hi trobarem notícies referides a aquest àmbit com l'esment de les vetllades literàries-musicals organitzaren les Germanes Carmelites i que la revista apunta que van merèixer l'aplaudiment i l'entusiasme del públic assistent, no deixant d'esmentar el treball delicat i pacient de les religioses. 

Rocío Carmelitano, 15/2/1930, pàgina 19

Un mes més tard trobem als "Ecos Gràficos" de la revista, fotografies de 4 gurps de Germanes i colegialas que havien participat en la darrera vetllada literaria músical. Sense més informació ni descripció, hem de suposar que seria l'esmentada a la revista de febrer.

Rocío Carmelitano, 15/3/1930, pàgina 14

A la mateixa revista, una revista que incorporava passatemps trobem  que es felicita diferents alumes per haver enviat les solucions correctes.  A aquestes alumnes, Mercedes Cabayol, Maria Mercadé y Mercedes Magriñá, del de Riera, les tornarem a trobar més endavant també com alumnes que havien endevinat les respostes als jocs plantejats. 

Rocío Carmelitano,  15/3/1930, pàgina 23

Rocío Carmelitano, 15/10/1930, pàgina 24

Però com s'apuntava al principi, la revista no sols feia referència a les alumnes, sinó que també parlava de les germanes. Així, en una carta signada per un admirador, s'esmenta que germanes del Colegi de la Riera, entre d'altres, foren presents a la inauguració d'una exposició de labors al col·legi de Montroig. 

Rocío Carmelitano, 15/1/1931, pàgina 23 i 24

Un altre escrit amb referent rierenc, interessant pel que representa, i que val la pena de llegir amb deteniment és aquest: "Mi despido del mundo", signat el maig de 1931 per part de Guadalupe Torrebadell, i on s'acomiada del món secular per ser operaria en la viña de Cristo, siendo fiel imitadora de la santita de Lisieux y rogando por el bien de todos. Amb un llenguatge de l'època, la Guadalupe s'acomiadava del mundo engañador, i anunciava que volia abrazarme a la Cruz de mi Amado y tan solo por su amor viviré. 

La Guadalupe Torrebadell, havia decidit fer-se monja carmelita, ser una fidel imitadora de santa Teresa de Lisieux, santa que actualment podem veure a l'altar de Sant Isidre de l'església de la Riera.

En el mateix exemplar de la revista on es publica el seu escrit, trobarem la notícia del seu ingrés al postulantat.

Rocío Carmelitano, 15/5/1931, pàgina 8

Rocío Carmelitano, 15/5/1931, pàgina 16

Guadalupe Torrebadell. 
Del cafè a la Fonda. 1922-2009.
Joan Carles Blanch Torrebadell - Eva Blanch Torrebadell
Edició Fonda Riera. 2009.
[El Joan que s'esmenta, és el seu germà que va engegar la Fonda Riera]

Altar de Sant Isidre amb la imatge de Santa Teresa de Lisieux
també coneguda com  Santa Teresa de l'Infant Jesús o Santa Tereseta.



Tornant a les notícies rierenques dins la revista Rocío Carmelitano, també hi trobem donatius, entre els quals, 20 pessetes de les alumnes del col·legi de la Riera. 

Rocío Carmelitano, 15/5/1931, pàgina 16

Són varies les notícies de l'àmbit cultural que podem referenciar. A banda de les vetllades o excursions com veurem després, trobem diferents poesies, signades per Maria Boronat. Una primera, fou feta en memòra d'una companya que morí: Josefina Suné. Una altra poema que podem llegir seria de temàtica missionera, i encara la redacció esmenta en una tercera revista que ha rebut l'original que els han enviat i que serà publicat més endavant, però ja no l'hem trobat.

Rocío Carmelitano, 15/2/1932, pàgina 13


Rocío Carmelitano, 15/4/1932, pàgina 3


Rocío Carmelitano, 15/5/1932, pàgina 8


Després d'aquest petit bloc dedicat a les referències poètiques, recuperem el fil cronològic, i en la mateixa revista on trobàvem la primera poesia de la srta. Maria Boronat, hi trobem una altra notícia d'una nova vetllada literària i musical al col·legi. En aquest cas, i a diferència de la primera notícia, se'ns fa una descripció, força més llarga, del que donà de si la vetllada. 


Rocío Carmelitano,  15/2/1932, pàgina 17

Una altra de les activitats de les que se'n va fer ressò el Rocío, fou l'excursió de les alumnes direcció a Vilanova d'Escornalbou, passant per Tarragona, Reus i Mont-roig. També s'arribaren al pantà de Riudecanyes. 

Rocío Carmelitano, 15/5/1933, pàgina 14 i 15

Encarem el final, i és just en aquest moment on trobem una referència a la festa de la titular, la Mare de Déu del Carme. La referència és per apuntar que l'any 33, el col·legi, d'acord amb el mossèn, avançà la festa al dia 15, ja que el dia 16 queia en diumenge que era un dia mas laborioso para el clero parroquial. Tot i avançar-se, se celebrà amb tota solemnitat com es pot llegir a la notícia. 

Rocío Carmelitano, 15/8/1933, pàgina 17

Acabem, ara sí , amb la darrera notícia que hem recollit, i que torna a fer referència al vessant més administratiu i econòmics, en aquest referenciant una donació, sense esmentar-ne la finalitat, de 33 pessetes de la comunitat  de la Riera.

Rocío Carmelitano, 15/10/1933, pàgina 9


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada