dimarts, 29 de juny del 2021

Visca els nuvis!

Avui anem de casament... bé, de casament realment hi van anar les persones que surten a les fotografies que us compartim avui, unes fotografies preses a la Riera el 29 de juny de 1910, i que hem sí que hem pogut maridar i posar en context amb diferents informacions que provenen tant de l'Arxiu de l'Arquebisbat, com amb informacions que ens han facilitat descendents dels protagonistes de l'esdeveniment.

Les imatges, com hem apuntat són d'un casament que es celebrà a la Riera el 29 de juny de 1910, concretament són dues instantànies de la sortida dels nuvis i la família a la plaça. Els nuvis eren, Guillermo de Sangenis Llivi i Madalena Guinovart Sabaté.

Les fotos duen els títols de J1 i J3 de l'àlbum Fotos del Abuelo Fernando, compartides per l'usuari 11299883 de flickr.

J1 - Fotos del Abuelo Fernando

J3 - Fotos del Abuelo Fernando

Les fotografies presenten diferents centres d'interès:
  • la mateixa fotografia en si, la tècnica, la manera que està presa, etc.
  • aspectes del lloc on estan fetes, per exemple s'hi pot veure part de la façana de l'església i el terra antic, diferent de l'enrajolat actual tant característic i que li ha acabat donant el nom a aquell racó de la plaça.
  • l'aspecte social i de representació. En la fotografia podem distingir clarament, i per exemple, la gent mudada que assistia al casament, de les persones del poble, entre elles molta canalla, que devien anar a veure-ho.

També representa un punt d'interès, la identificació de les persones que hi surten. A partir de les informacions dels descendents, i també pel fet de tenir alguns dels noms de les persones que tenien relació amb el casament, com la família, o els testimonis, n'hem pogut identificar algunes, encara que ens queden noms a qui no hem pogut posar cara, i cares a qui no podem posar nom.

Així doncs, a la primera fotografia - J1 -, bàsicament hi ha els nuvis, i tot de gent del poble. Els nuvis com ja hem apuntat eren en Guillermo de Sangenis Llivi i Madalena Guinovart Sabaté. En Guillermo, segons s'apunta en el Llibre V de matrimonis. 14.06.1902 – 19.10.1963 de l'AHAT, i que podeu llegir sencer més avall, era farmacèutic i tenia 26 anys. Era natural d'Olot i veí de Miravet. La Madalena, en el moment de casar-se tenia 27 anys, era natural de Tarragona i era vecina de la presente [la Riera].

A la segona de les fotografies - J3 - s'hi ha identificat, al centre, la mare del nuvi, Doña Julia Llivi de Verdaguer, del braç d'un dels seus fills, José Antonio de Sangenís Llivi, amb uniforme de la Creu Roja i les medalles dels descendents dels setges de Girona. Darrere d'ell, la senyoreta de blanc és, Josefina de Sangenis Llivi, germana del nuvi.

En aquesta segona fotografia, però s'hi veuen altres persones vestides de casament, que és possible puguin, entre d'altes, alguns dels que surten esmentats al Llibre de Matrimonis abans citat. Aquests serien:
  • Julia Llivi de Verdaguer, mare del nuvi i vídua de Vicente de Sangenis i de Alós.
  • Teresa Sabaté Abelló, mare de la núvia, i vídua de José Guinovart Verdet.
  • Ernesto Llivi i de Verdaguer i Emilio Sabaté Domenech, que actuaren com a testimonis.
  • També s'hi esmenta que Asistio el delegado civil.
A veure si de mica en mica els hi podem anar posant nom.

Per acabar, us enllacem les pàgines del Llibre de Matrimonis per si ho voleu llegir directament:

La Riera de Gaià. Parròquia de Santa Margarida, verge i màrtir
AHAT
[📷: 1 - 2 ]

---


*Un agraïment al Jordi Rius el fet d'haver-nos posat sobre la pista d'aquestes fotografies, i també a l' Usuari 11299883de flickr, per haver-les compartit a la xarxa i per les informacions facilitades sobre aquestes.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada