dijous, 6 d’abril del 2023

Les "Matraques" del meu poble

L'any 1980, a la pàgina 6 de l'Extra Semana Santa del Diario Español, en Joan Boronat, en una reflexió sobre el significat de la Setmana Santa, podeu llegir-la més avall, hi parla de les matraques a la Riera. No és un article sobre les matraques, però sí que n'esmenta algun detall important, com és el fet que el rector prohibia engolir el vi que els oferien els veïns, referint-se als escolans que van a tocar matraques, per evitar que estessin massa "contents" a l'hora de la litúrgia i encara hi afegeix un altre detall quan diu que aquests que toquen són fidels a una tradició de Déu sap cuants anys fa, anuncia encara avui pels carrers del meu poble, trencant el silenci de la humida nit, amb so aspre i auster l'Hora Santa a Getsemaní

Dels que tenim una edat i hem anat a tocar matraques, tots recordem com el Dijous Sant al vespre, abans de l'Hora Santa, com diu l'article, tot el grup s'arribava fins al capdavall del poble per poder fer un xerric de vi i tastar alguna galeta a Ca l'Ermità. A totes les altres hores de tocar, ja no hi havia tastet, l'afluència de sonadors se'n ressentia molt i de fet, ja no es baixava fins a l'entrada del poble, sinó que se solia arribat fins a la placeta.

Avui, enguany no hi ha Hora Santa. La Missa de la Cena ja fa una estona que s'ha acabat, i que en processó, s'ha dut el Santíssim al Monument, una processó que just el mossèn al seu sermó, ha referit com aquesta sortida cap a l'Hort de Getsemaní.

I les matraques... les matraques, de fet, ja fa una bona colla d'anys que no sonen i el silenci ja no es trenca, com diu el Joan al final del seu article, escoltant quelcom tan senzill, com el toc de les "matraques".

Detall de l'article del Joan Boronat a 
l'Extra Semana Santa del Diario Español
Abril, 1980 - Pàgina 6
El nen de la fotografia és el Moisès Sumoy Liesa, 
davant de la Santa Creu,
aguantant unes matraques. 


Trasllat del Santíssim i el Monument.

---------

Altres escrits sobre:

Matraques: 
http://quanelpobleesmemoria.blogspot.com/2020/04/el-primer-toc-matraques-i-rebomboris-de.html

El Monument:
https://quanelpobleesmemoria.blogspot.com/2022/04/el-monument-breus-apunts-partir-duns.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada