divendres, 16 de juny del 2023

El Sagrat Cor

El Sagrat Cor de Jesús se celebra el segon divendres després de la festa de Corpus. Enguany s'escau just avui, dia 16 de juny de 2023.

La devoció al Sagrat Cor de Jesús és una mostra de pietat força antiga. Es va començar a difondre al segle XIII, a partir de les visions de santa Matilde i santa Gertrudis. L’impuls definitiu va venir gràcies a una nova visionària, en aquest cas santa Margarite-Marie d’Alacoque (1673-1675). Un segle després el papa Climent XIII en va aprovar el culte, que es va estendre per tota l’Església catòlica gràcies a Pius IX, que en va establir la festivitat el divendres després de l’octava de Corpus.

Segons el periodista Salvador Alsius (Hem perdut l’oremus: petita enciclopèdia de la cultura catòlica. Barcelona: La Campana.1999. p.240), la imatge del Sagrat Cor de Jesús és la representació de l’efígie de Jesús amb exhibició explícita del seu cor, com a símbol del seu amor per tota la humanitat. Joan Galtés i Josep Manuel Udina («Cor de Jesús, Sagrat». Gran Enciclopèdia Catalana. 2a ed. Vol.8. Barcelona: Enciclopèdia Catalana.198197. p.3) afegeixen que aquesta representació de Jesús és un símbol alhora del seu amor humà i diví.

El culte a la Província Eclesiàstica Tarraconense va ser promogut pels concilis dels segles XVIII i XIX.

A la Riera, tenim datada la construcció de l'antic altar del Sagrat Cor el 1895. 

Com apuntàvem a Apunts per una història de "les monges". 1894-1939, en el Llibre dels comptes de la yglesia de la Riera, comenzat en lo any del 1852 que trobem a l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona hi consta referenciada una notícia que aparegué al Diario Catalan, de 9 de juny de 1895, on s’explica la celebració de la instal·lació de l'Apostolat de l’Oració a la Riera, i l'estrena de l'altar del Sagrat Cor. Tot plegat ho podem llegir en una crònica, llarga i extensa sobre la celebració que es va fer aquell dia. 

També hem d'esmentar, en relació amb l'altar del Sagrat Cor , la descripció  que en fa en Joan Carles Blanch a l'article Breu relació històrica de la parròquia de Santa Margarida de La Riera de Gaià,  i també en trobem una descripció a l'Inventario de la parròquia de Santa Margarita de la villa de la Riera, arciprestazgo de Tarragona, de 1924. 

Imatge de l'antic altar del Sagrat Cor.
[Font: Blanch i Torrebadell, Joan Carles.
Estudis altafullencs, 2006, Núm. 30, p. 93-110]

Actual altar del Sagrat Cor de Jesús
[Foto: Pau Plana i Parés]

Però la presència del Sagrat Cor a la Riera, no el trobem tan sols a l'església. La devoció popular, s'estenia, o s'entén més enllà de les parets del temple, i podem trobar algunes imatges en unes plaquetes a les portes de les cases, com a forma de protecció però també de benvinguda i acolliment. 

Aquí us en compartim un parell d'exemples, un en una porta exterior i una en una porta interior del pis.

Imatges del Sagrat Cor de Jesús
[Foto:  Pau Plana i Parés]

Per si voleu llegir una mica més sobre les plaquetes del Sagrat Cor, podeu llegir Coses d'Antes: El Sagrat Cor a la porta de casa, a catalunyareligio.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada